Za neka dobra stara vremena...

Lepše je putovati u društvu, podelite to sa nama
George
Korisnikov avatar
Postovi: 597
Pridružio se: Subota 13 Mar, 2021 07:13
Lokacija: Senta
Plovilo: Bombonass
Dimenzije: 9,6 x 2.6
Status: Offline

Re: Za neka dobra stara vremena...

Post od George » Ponedeljak 22 Nov, 2021 13:54

A pazi što su se pptpisali u prevodnici... Fića, pretpostavljam da se radi o Fići, sad već pokojnom iz Nova Sada, čovek umro sa 40 i nešto, zatim Bora M. Iz BG-a, brod Argo, sad se nedavno ponovio... Posle ko zna koliko preplovljenih godina je prodao jedrilicu (mislim da ju je imao preko 30 godina) , i kupio čelični brodić (Argo 2) reda oko 9 meteri, sa sve DMB-om u njemu.
Moraće i kontraobaveštajna služba malo da preturi arhivu, i da obesi neku slikicu iz tog vremena kada su još dinosaurusi trčkarali okolo. :lol:

George
Korisnikov avatar
Postovi: 597
Pridružio se: Subota 13 Mar, 2021 07:13
Lokacija: Senta
Plovilo: Bombonass
Dimenzije: 9,6 x 2.6
Status: Offline

Re: Za neka dobra stara vremena...

Post od George » Ponedeljak 22 Nov, 2021 18:02

Služba ne zabušava... :) nađoh neke slike iz naftalina...
Prva slika: prevodnica Novi Bečej, regata 1999 ili 2000, Fićin brod u sredini, i on sedi na njemu, a brod na desnoj strani je Arianna sa čika Rikijem na pramcu u crvenoj košulji. Jedino nikako da skapiram koji je onaj brod levo. Terca, da nije to slučajno Utva?
Druga slika: Sulja sa legendarnim zecom...

Slika

Slika

Uros
Korisnikov avatar
Postovi: 1609
Pridružio se: Utorak 04 Jun, 2019 20:53
Lokacija: Zemun
Plovilo: Riviera
Dimenzije: 8.7m x 2.8m
Status: Online
Kontakt:

Re: Za neka dobra stara vremena...

Post od Uros » Utorak 23 Nov, 2021 07:39

Postovi su prebaceni u ovu temu da mozemo da nastavimo ovu lepu diskusiju.
Hvala Zvekiju i Georgu na predlogu :handgestures-thumbupright:
Inspektor za visinu kabine

Uros
Korisnikov avatar
Postovi: 1609
Pridružio se: Utorak 04 Jun, 2019 20:53
Lokacija: Zemun
Plovilo: Riviera
Dimenzije: 8.7m x 2.8m
Status: Online
Kontakt:

Re: Za neka dobra stara vremena...

Post od Uros » Utorak 23 Nov, 2021 07:51

Našao sam jedan stari tekst koji je pisao Moma Stošić pa ću ga podeliti u ovoj temi. Verujem da Momi neće smetati, mada bih više voleo da navrati ponovo na naš forum i da vam on to prenese. Ovako je pisao:

###
Ševa-2 napisao: Opet smo na Tisi, a vreme je lepo. Pravo letnje. Takvo je i raspolozenje regatasa, koji i ovog puta po ko zna koji put plove Tisom, rekom koja ne moze da dosadi. I svaki njen sledeci kilometer obale je drugaciji, pa cak drugaciji i onaj isti sa kojim smo se mimoisli pre samo godinu dana. Vegetacija je bujna i ona se u stvari menja, a reka joj samo pomaze. Pticiji i zivotinjski svet tu vrlinu Tisinih obala dobro prepoznaje i zato je starosedeoci ne napustaju, a novodosli ostaju za sva vremena.

- Znas da me je moj Gasa, gavran koji me je napustio prosle Regate kada smo plovili ovim delom Tise, jutros prepoznao ! Ustvari i ja sam njega prepoznao. Prvo je nadletao nad mojim camcem nekoliko puta gacuci, cini mi se da me je nesto ruzio ? Razmisljam, to nije bio pozdrav sa njegove strane !? A kada sam mu ja stavio komad sveze pecene lepinje na krov camca, sleteo je, uzeo ponudjeno i zatim odleteo medju topolama. Vise ga nisam video, a cekao sam ga bar' sat vremena. A na srce mi se svila neka tuga, da ne mogu da ti objasnim kako se osecam. Prica mi Mirko o prepodnevnom dogadjaju, a lice mu se naboralo, cini mi se kao da ce svakog trenutka zaplakati. I razmisljao sam sta da mu utesno kazem, kad evo Sulje sa svojim kabinasem i njegovim drugarima, a mojim ljubimcima terijerima Grofom i Garavom.

- Mirko. Zastao sam jutros gledajuci tvoj susret sa Gasom. Jesi li video sta znaci prijateljstvo sa zivotinjama ? Vecno !!! Siguran sam da je onaj gavran jutros koji ti je sleteo na krov camca, onaj isti tvoj Gasa koga si prosle godine ostao da cekas u ovom rejonu i nisi ga docekao, koliko se secam. Vidis da te je kroz godinu dana prepoznao i sleteo ti je na krov !? E, moj Mirko. To su pravi prijatelji !!? Kaze Suljo i dodade gas svojoj Tomos-ovoj desetki. Gledam Mirka cuti i suze mu same teku, a on gleda negde za Suljom ili tek nekako u tom pravcu, a ja ne nadjoh utesne reci za svog prijatelja !!?

Slika
Suljo, iliti Imre Urban, legenda sa Dunava i Tise i verni Regatas.

Stajemo u desnu obalu Tise na podrucju grada Beceja, koja je travnata, ravna i zgodna za vez camaca. Takvu obalu je samo pozeleti za pristajanje camaca i provod na njoj, a za nocenje bolja ne biva. Medjutim, Regata po planu i programu za ovu godinu uzvodno pristaje i noci u Novi Becej, a u povratku je planiran Becej za nocenje. Medjutim Novo Becejska obala je prvo plitka i blatnjava, a ako se i savlada nasukavanjem preko blata i plicaka, cekaju nas betonske ploce uredjene obale, koje svakako nisu prijatne za penjanje i spustanje po njima. Tu obicno pristaju regatasi koji su novajlije u Regati, ili kapetani koji u svojim posadama imaju mladez koji su zeljni gradskih disko klubova i novih poznanstava, a za koje priroda je samo nuzno zlo. Mi stariji regatasi, redovno nocimo na pomenutoj obali Beceja i u grad retko-ko da ide, ili bas ako nekome nesto treba od provijanata.

Svi prispeli regatasi su izneli svoje rasklapajuce stolice i stolove ispred svojih camaca, a ispred Seve, kao i obicno broj stolica je najbrojniji. Svi su navikli : prvo idemo svi u grupi, a nekoliko camaca je i vezano za Sevu. Drugo: kada je kisa svi su u Sevi. Niko nikog ne zove, a svi smatramo da je to normalno ponasanje i da to tako treba. Jedino se po nekada Ljilja ljuti kada ujutru ustane na levu nogu, pa joj smeta sto posle sedeljke predhodne noci, niko nije hteo da dovede u red poredak za sobom, vec su i piksle ostavili pune opusaka, flase, case itd. Onda kao i obicno debela Ceca gasi pozar, psuje ih sve po redu, ali i mesto sedeljke u Sevi dovede u poredak kako inace treba da bude. Svi cute i niko nista ne opravdava, a onda jutarnja kafa ispegla sva nerazumevanja i zabava moze da pocne !

Slika
"Ariana", ladja naseg Toze i legenda Regate

Veceras je Regata po planu i programu zanocila u Molu. I opet visoka obala. Regatasi izlazeci sa svojih camaca, saplicu se o konopce susednih camaca. A kada prohladno vece orosi travu po obali, onda silazak u camce je dobar samo za one koji su uspeli da se ne okliznu, ili koji su se okliznuli pa su pogodili da ulete u svoj camac. Zato smo mi stari regatasi sa 10-tak camaca otplovili par kilometara uzvodno do obale podrucja lepe varosice Ade, gde nas je cekao prijatelj Nojgebauer Tibor i njegova ocaravajuca supruga Icika sa zaklanim i uredjenim jaretom na raznju. Lako smo se organizovali uz neizbezne sale :
- Pa dobro Jare. Kako mozes da ucestvujes u ovome ? Zar ti nije zao mladjeg rodjaka ? Salio se Brana sa nasim Jaretom, koji je sportski podnosio zezanje i raspolozenje je bilo na nivou, uz hladno pivo, naravno !

U neko doba noci, kada smo preziveli pored vatre okretanje jare na raznju i polevanje istog pivom, a zatim i veceru sa vrucim pecenjem i hladnim pivom. Pa se tu pored piva naslo i neko Madjarsko Tokajac vino koje je Tibor doneo iz svojih licnih rezervi. Odjednom nenadano sa reke su se sirenom oglasili gosti, koji su sa gliserom pristali u obalu pored nasih camaca. Bili su to kapetani Regate Toza Arsenovic i Ilija Ika Petrovic, kao i neizbezni i uvek dragi gost novinar Ilustrovane Politike Jovan Antonijevic. Cini mi se da je jos iz glisera Toza onako svojski doviknuo nam :

- Pa dobro, da ste bilo sta uradili za svoje zadovoljstvo, oprostio bih vam. Ali da propustite onakav kazan sa srnecim gulasem u Molu !? To niste nikako smeli da propustite !? Ja sam se srdacno pozdravljao sa rukovodstvom Regate, zadovoljan sto su nam se pridruzili, a Mirko Dzibra se nasao da odgovori Tozi na njegove glasne primedbe :

- Zao nam je Tozo ! Nije da nije, ali mi se ovde tesimo sa ovim mlecnim jaretom na raznju, uz rakiju, hladno pivo, pa ako to nije dovoljno, onda i sa Tokajac Madjarskim vinom. No odmah da ti kazem. Nismo samo mi krivi za ovako nesto, sto nas je snaslo. Tu je glavni krivac mestanin Ade Tibor i njegova Iceka. Molim te ako imas primedbi, njima se obrati !? Mi smo samo gosti i mi moramo da budemo poslusni !!


I tako, uz obostrano zadovoljstvo i dobro smo jeli i dobro smo popili, a vreme je vreme i razisli smo se pri prvim suncevim zracima sa istoka. I tog jutra bez kasnjenja, pridruzili smo se grupi od oko 80-tak camaca koji su plovili uzvodno prema Senti, Kanjizi i dalje prema Segedinu...
Inspektor za visinu kabine

George
Korisnikov avatar
Postovi: 597
Pridružio se: Subota 13 Mar, 2021 07:13
Lokacija: Senta
Plovilo: Bombonass
Dimenzije: 9,6 x 2.6
Status: Offline

Re: Za neka dobra stara vremena...

Post od George » Utorak 23 Nov, 2021 22:03

E to su bila vremena, kada je regata trajala i po 20-ak dana, pa se pravili krugovi od više stotina kilometara, i išlo se čak do Segedina sa jedne strane, ili Dunavom od Bezdana do Rama sa druge strane. Žao mi je samo što kao dete nisam bio u mogućnosti da učestvujem na više tih nezaboravnih regata.Bukvalno je bilo dovoljno da imaš neki plovidbeni rekvizit i dobru volju pa da ploviš skoro 3 nedelje u dobrom društvu a da te skoro ništa ne košta, gorivo se delilo šakom i kapom, a i klopa je manje više bila obezbeđena.

Te neke 2000-te godine nam ni to nije bilo dovoljno, nego smo se u Segedinu odvojili od regate koja je krenula nazad za Srbiju, dok smo mi na brodu Arianna, tada već pokojnog kapetana Toze Arsenovića, sa njegovim sinom, a mojim drugarom, Adrijanom, nastavili Tisom dalje uzvodno kroz Mađarsku, sve do Tisakečke. A Ariana, ćudljiv je to brod... Kao neka stara gospođa, kojoj baš moraš paziti šta ćeš i kako reći, inače će da se uvredi, uzjoguni, i neće više da te sluša. Tako smo i mi tu staru gospođu iz 1936 godine uspeli tada da uvredimo, pa je odlučila da u Mađarskom delu Tiskog toka, usred neke nedođije otkaže poslušnost, i natera nas na prinudni odmor. Pukla je bakarna dovodna cev za naftu, te nismo imali kud, moj sadašnji kum Danilo i ja smo onako u papučama sa puknutom cevkom od oko 2 metra na ramenu, prošli kroz šumu do nasipa da vidimo ima li znakova civilizacije u blizini. Bilo je... selo Tisašaš na oko 5-6km. :o Prešli smo ga uzduž i popreko ne bi li našli nekog majstora ko bi mogao da nam zavari bakarnu cev. Naravno, ispostavilo se da je ideja da se u tom maleckom selu nađe neko ko vari bakar u domenu naučne fantastike, ali smo zato uspeli da nabavimo neko plinsko crevo kojim smo zamenuli stogodišnju Arianinu bakarnu cev, i tako uspeli da privedemo kraju regatu 2000 g. Te godine je i čika Riki plovio sa nama na brodu, jer nekako u to vreme, koliko se sećam njegove priče, nije imao brod, samo je spominjao da ima neko korito koje će jednog dana da osposobi. Tako je kao stari prijatelj porodice Arsenović tada krenuo na Ariani sa nama mlađanim momcima i devojkama na tu regatu 2000.

A gospođa Ariana, sledeću 2001 je koliko se sećam izgurala bez incidenata, ali već 2002 se opet uzjogunila. Na samom početku, tek što smo iz Sente krenuli nizvodno prema Adi, desio se kvar na motoru. Već se i ne sećam šta je tačno bilo, ali se sećam da smo satimo vezani u obalu, opet u sred ničega čekali majstora da dođe iz Sente i da udahne život u umorno Arianino srce.Tada smo bili u fazonu pijenja bambusa, i bogami u tom isčekivanju majstora, zalihe su nam se znatno smanjile... :mrgreen:

Eto, beše tu svega...
Uh, valjda nisam smorio sa ovolikim postom... :think:

Uros
Korisnikov avatar
Postovi: 1609
Pridružio se: Utorak 04 Jun, 2019 20:53
Lokacija: Zemun
Plovilo: Riviera
Dimenzije: 8.7m x 2.8m
Status: Online
Kontakt:

Re: Za neka dobra stara vremena...

Post od Uros » Sreda 24 Nov, 2021 07:50

Ne znam kome bi ovo moglo da dosadi, bar na forumu :)

Samo napred, ja sam mladji od vas i volim da slusam ta iskustva sa vode, pogotovo iz prve ruke. Na primer, nestvarno mi je da neko "deli gorivo sakom i kapom", toga nije bilo u moje vreme...
Lepo je procitati i koliko su ljudi plovili, koje distance su prelazili a sve to uz druzenje koje se ne zaboravlja.

Lakse mi je i kad procitam da se jos nekom kvario brod, a ne samo meni... :lol:
Inspektor za visinu kabine

George
Korisnikov avatar
Postovi: 597
Pridružio se: Subota 13 Mar, 2021 07:13
Lokacija: Senta
Plovilo: Bombonass
Dimenzije: 9,6 x 2.6
Status: Offline

Re: Za neka dobra stara vremena...

Post od George » Sreda 24 Nov, 2021 12:46

Uros napisao:
Sreda 24 Nov, 2021 07:50
Na primer, nestvarno mi je da neko "deli gorivo sakom i kapom", toga nije bilo u moje vreme...
A delilo se, i te kako. Regata Ilustrovane Politike je očigledno imala jake i brojne sponzore, od kojih je pretpostavljam i to gorivo stizalo. Osim tog goriva, bilo je i drugih đakonija... Recimo na regati '99 (na koju ja na moju veliku žalost nisam otišao, ali moje društvo jeste), je svaki brod dobio štek cigareta, bilo da su bili pušači ili ne. Iste godine je za regataše bio organizovan autobuski prevoz do Zobnatice gde im je bio organizovan jednodnevni izlet sa svom hranom i pićem. Osim toga, i usputni gradovi, a pogotovo sela su se mnogo više organizovala po pitanju dočeka regataša u vidu kuvanja i programa. Za te neke zlatne 80-te, a za regatu su čak i 90-te bile zlatne, sam čuo samo iz priča. Za ta vremena sam i ja premlad. :lol: :D

Terca
Korisnikov avatar
Postovi: 236
Pridružio se: Utorak 26 Okt, 2021 11:55
Plovilo: Terca
Dimenzije: 9.5m x 2.3m
Status: Online

Re: Za neka dobra stara vremena...

Post od Terca » Petak 26 Nov, 2021 08:27

George napisao:
Ponedeljak 22 Nov, 2021 18:02
Terca, da nije to slučajno Utva?
Auuu bre ala se vi raspišete....

Da to je Utva, Ima jedna slikica gde se lepše vidi i brod i kapetan u mladosti

Slika

Terca
Korisnikov avatar
Postovi: 236
Pridružio se: Utorak 26 Okt, 2021 11:55
Plovilo: Terca
Dimenzije: 9.5m x 2.3m
Status: Online

Re: Za neka dobra stara vremena...

Post od Terca » Petak 26 Nov, 2021 08:32

George napisao:
Ponedeljak 22 Nov, 2021 13:54
osle ko zna koliko preplovljenih godina je prodao jedrilicu (mislim da ju je imao preko 30 godina) , i kupio čelični brodić (Argo 2) reda oko 9 meteri, sa sve DMB-om u njemu.
Bora M je zapravo kupio brod Zora, 9,30m LoA, 2,44m BoA, baš baš lep brod i veoma dobro održavan... i preimenovao ga je 'nako... a da brod nije tonuo, nije imao nikakvu havariju nedajbože, nije radio značajnu rekonstrukciju zapravo nije radio nikakvu, pretpostavljam da ime nije uvredljivo, baksuzno, niti je od npr. Borine bivše žene...
Taj potez mi se i nije dopao, postoji mnogo običajnih razloga da se to ne uradi,

Mileta
Korisnikov avatar
Postovi: 868
Pridružio se: Nedelja 14 Jul, 2019 11:20
Lokacija: Zemun
Plovilo: Polaris Glider
Dimenzije: 7m x 2.5m
Status: Offline

Re: Za neka dobra stara vremena...

Post od Mileta » Petak 26 Nov, 2021 09:23

Što kaže Uroš kome bi ovo dosadilo. Kakva su to dobra vremena bila. Nekako mi se čini da su ljudi pored toga što ne umeju da sačuvaju neke stvari iz prošlosti koje su bile dobre, skloni da sve to dobro još više upropaste. Nekako se sve prtetvorilo u interes lični, nema više tog lepog druženja. Nekoliko nas se i uspet ponekad organizovati na neko dneno druženje ali na više dana teško. Pa i pre su ljudi radili, imali porodice ali nekako opuštenije bilo. Eeeejj 20-ak dana regata, nekada i više. Nama ostaje da samo čitamo uspomene starijih nautičara, i da se nadamo da ćemo i mi jednog dana tako, makar na nedelju dana, ne sami nego u društvu dragih prijatelja otploviti uzvodno ili nizvdno.

Odgovori