A sada malo o kuvanju
- Zveki
- Postovi: 642
- Pridružio se: Nedelja 14 Jul, 2019 18:39
- Lokacija: Zemun
- Plovilo: Alibi
- Dimenzije: 7.3m x 2.2m
- Status: Offline
A sada malo o kuvanju
Kuvanje i spremanje hrane je jos jedno od zadovoljstva koje pruza plovidba i boravak na brodu. Da li na obali ili na samom brodu ali u tom ambijentu i obicna jela kada se spreme imaju bolji ukus i vise prijaju nego kod kuce.
Moja dva prijatelja znaju da sam nesudjeni kuvar i da sam necijom greskom propustio priliku da 90-tih pocnem da ucim za kuvara u hotelu Hajat. Al o tome drugi put.
Uglavnom, pored pecanja i camaca volim i da kuvam...od obicnih pa do "neobicnih" jela, nekada mi je to bilo pravo zadovoljstvo dok je bilo neobavezno, sada kada je postala svakodnevna potreba tog zadovoljstva je manje, ali opet volim da se potrudim da svako jelo koje spremim bude hrana i za dusu i za telo.
Tako mi je palo na pamet da pokrenem temu gde mozemo svi mi koji volimo nesto da spremimo pokazemo kako to izgleda pre, za vreme ili na kraju kada se servira nebitno da li je kod kuce, na brodu ili u prirodi.
Izvolite i prijatno.
Evo nesto od danas..gulas sa junecim i svinjskim mesom i palentom kao prilog...moj sin vise voli sa makaronama a ja ovako...po starinski
Moja dva prijatelja znaju da sam nesudjeni kuvar i da sam necijom greskom propustio priliku da 90-tih pocnem da ucim za kuvara u hotelu Hajat. Al o tome drugi put.
Uglavnom, pored pecanja i camaca volim i da kuvam...od obicnih pa do "neobicnih" jela, nekada mi je to bilo pravo zadovoljstvo dok je bilo neobavezno, sada kada je postala svakodnevna potreba tog zadovoljstva je manje, ali opet volim da se potrudim da svako jelo koje spremim bude hrana i za dusu i za telo.
Tako mi je palo na pamet da pokrenem temu gde mozemo svi mi koji volimo nesto da spremimo pokazemo kako to izgleda pre, za vreme ili na kraju kada se servira nebitno da li je kod kuce, na brodu ili u prirodi.
Izvolite i prijatno.
Evo nesto od danas..gulas sa junecim i svinjskim mesom i palentom kao prilog...moj sin vise voli sa makaronama a ja ovako...po starinski
- Uros
- Postovi: 1634
- Pridružio se: Utorak 04 Jun, 2019 20:53
- Lokacija: Zemun
- Plovilo: Riviera
- Dimenzije: 8.7m x 2.8m
- Status: Offline
- Kontakt:
Re: A sada malo o kuvanju
Dobra tema, a za moj ukus i vrhunsko jelo
Nadam se da će se ovde naći još recepata
Nadam se da će se ovde naći još recepata
Inspektor za visinu kabine
- Popaj
- Postovi: 186
- Pridružio se: Sreda 17 Jul, 2019 07:15
- Lokacija: Beograd
- Plovilo: Shetland 570
- Dimenzije: 5.7m x 2.2m
(unutrasnje mere) - Status: Offline
Re: A sada malo o kuvanju
Odlicno izgleda. Ja volim gulas. Mogao bi i da napises sta koristis osim mesa i luka.
- Zveki
- Postovi: 642
- Pridružio se: Nedelja 14 Jul, 2019 18:39
- Lokacija: Zemun
- Plovilo: Alibi
- Dimenzije: 7.3m x 2.2m
- Status: Offline
Re: A sada malo o kuvanju
U kuvanju volim da koristim i kombinujem razne zacine. Za pocetak dosta crnog luka, beli luk so i biber. Kada omeksa dodam meso, lovorov list a onda postepeno ubacujem ruzmarin, malo kapra, bosiljka i karija...nije uobicajeno da se ubacuje kari ali daje odlican ukus. Paradajz sok i topla voda i pustim da se dugo krcka lagano. Na kraju vegeta i dimljena aleva paprika.
Nisam pristalica zaprski pa ako treba da se malo pogusti dodam kasiku skrobnog brasna razmucenog u soljici vode i jos malo se kuva na laganoj vatri.
To bi bilo sve sto koristim.
Nisam pristalica zaprski pa ako treba da se malo pogusti dodam kasiku skrobnog brasna razmucenog u soljici vode i jos malo se kuva na laganoj vatri.
To bi bilo sve sto koristim.
- Popaj
- Postovi: 186
- Pridružio se: Sreda 17 Jul, 2019 07:15
- Lokacija: Beograd
- Plovilo: Shetland 570
- Dimenzije: 5.7m x 2.2m
(unutrasnje mere) - Status: Offline
Re: A sada malo o kuvanju
Skoro isto. Kari nisam koristio u ovom jelu. Mada volim taj miris. Treba biti oprezan sa količinom. Koristim ga u nekim drugim jelima. Uglavnom uz piletinu. Probaću sigurno i u gulašu. Moram da priznam, da nisam probao dimljenu papriku.
- Zveki
- Postovi: 642
- Pridružio se: Nedelja 14 Jul, 2019 18:39
- Lokacija: Zemun
- Plovilo: Alibi
- Dimenzije: 7.3m x 2.2m
- Status: Offline
Re: A sada malo o kuvanju
Nisam neki ljubitelj mesa, odnosno meso volim ali vise kao prilog povrcu ili u kuvanom jelu. Ipak, zbog napornih i cestih treninga mom sinu jednom nedeljno spremim neku "energetsku bombu" kao sto je ova danas.
Lep komad svinjskog filea isecem na tri medaljona debljine nekih 2cm i malo izlupam tuckom za meso. Stavim na dasku i ostavim da odstoji dok ne dobije "sobnu" temperaturu. Nakon toga obe strane posolim sa krupnom morskom soli, premazem maslinovim uljem i limunovim sokom. Tako odstoji jos jedan sat. Za to vreme oljustim par krompira, sargarepu i pola glavice crnog luka.
Na vrelom ulju (mora biti bas vrelo kako bi momentalno zatvorilo sve pore na mesu da ne bi izlazio sok iz njega) kratko sa obe strane zapecem meso, dodam povrce i poklopim. Sve to pustim da se dinsta dobrih sat i po uz povremeno dodavanje male kolicine vode. Pri kraju ubacim malu krisku putera, sacekam jos deset minuta i gotovo. Kao zacin u ovo bi trebalo ubaciti jedan prstohvat ruzmarina ali kako je moj sin osetljiv na sve te tackice koje se vide u jelu a nisu jelo dosetio sam se pa tokom dinstanja meso nekoliko puta premazem grancicom svezeg ruzmarina koji ima da se kupi na pijaci.
Dobije se zeljeni ukus a nista se ne vidi.
Pripremljeno za pecenje:
pic host
Obrada:
image upload
Servirano:
Lep komad svinjskog filea isecem na tri medaljona debljine nekih 2cm i malo izlupam tuckom za meso. Stavim na dasku i ostavim da odstoji dok ne dobije "sobnu" temperaturu. Nakon toga obe strane posolim sa krupnom morskom soli, premazem maslinovim uljem i limunovim sokom. Tako odstoji jos jedan sat. Za to vreme oljustim par krompira, sargarepu i pola glavice crnog luka.
Na vrelom ulju (mora biti bas vrelo kako bi momentalno zatvorilo sve pore na mesu da ne bi izlazio sok iz njega) kratko sa obe strane zapecem meso, dodam povrce i poklopim. Sve to pustim da se dinsta dobrih sat i po uz povremeno dodavanje male kolicine vode. Pri kraju ubacim malu krisku putera, sacekam jos deset minuta i gotovo. Kao zacin u ovo bi trebalo ubaciti jedan prstohvat ruzmarina ali kako je moj sin osetljiv na sve te tackice koje se vide u jelu a nisu jelo dosetio sam se pa tokom dinstanja meso nekoliko puta premazem grancicom svezeg ruzmarina koji ima da se kupi na pijaci.
Dobije se zeljeni ukus a nista se ne vidi.
Pripremljeno za pecenje:
pic host
Obrada:
image upload
Servirano:
- Igor Narval
- Postovi: 348
- Pridružio se: Sreda 17 Jul, 2019 18:38
- Plovilo: Narval 820
- Dimenzije: 8.2m x 2.45m
- Status: Offline
Re: A sada malo o kuvanju
Joj mene pored vas sramota.
Ja u ovih, da ne kažem deset godina koliko sam na vodi, na brodu kuvao kafu, supu i viršle..... Jovanka ni toliko
Za sve preko toga lakše nam je bilo da pristanemo uz dobru kafanu.
Medjutim kada vidim vaše specijalitete razumem vas, vredi naučiti i kuvati.
Za početak, bitno je da je Narval opremljen za spremanje hrane, plinski rešo + mikrotalasna. Bruka
Ja u ovih, da ne kažem deset godina koliko sam na vodi, na brodu kuvao kafu, supu i viršle..... Jovanka ni toliko
Za sve preko toga lakše nam je bilo da pristanemo uz dobru kafanu.
Medjutim kada vidim vaše specijalitete razumem vas, vredi naučiti i kuvati.
Za početak, bitno je da je Narval opremljen za spremanje hrane, plinski rešo + mikrotalasna. Bruka
- Uros
- Postovi: 1634
- Pridružio se: Utorak 04 Jun, 2019 20:53
- Lokacija: Zemun
- Plovilo: Riviera
- Dimenzije: 8.7m x 2.8m
- Status: Offline
- Kontakt:
Re: A sada malo o kuvanju
Ja isto volim da spremam hranu, Zveki i Mileta znaju da sam uvek za tu opciju kad se nađemo. Ipak, Zveki ima mnogo više iskustva pa mi je drago što je započeo ovu temu
Inspektor za visinu kabine
- Zveki
- Postovi: 642
- Pridružio se: Nedelja 14 Jul, 2019 18:39
- Lokacija: Zemun
- Plovilo: Alibi
- Dimenzije: 7.3m x 2.2m
- Status: Offline
Re: A sada malo o kuvanju
Igore nije nikakav problem, ti spremi materijal koji hoces a mi dolazimo da "ponovimo" kuhinju na Narvalu
- Uros
- Postovi: 1634
- Pridružio se: Utorak 04 Jun, 2019 20:53
- Lokacija: Zemun
- Plovilo: Riviera
- Dimenzije: 8.7m x 2.8m
- Status: Offline
- Kontakt:
Re: A sada malo o kuvanju
Ma ponecemo mi hranu pa spremamo, 5-6 minuta u mikrotalasnoj
Inspektor za visinu kabine